Valentin Inzko u Bihaću: Posjetio Udruženje ABC i izrazio podršku radu ove organizacije

Udruženje ABC se ograđuje od bilo kakvih insinuacija i eventualne umiješanosti u slučaj Lipovača
3. Marta 2015.
Udruženje ABC: Sat za planetu zemlju obilježen i u Bihaću
29. Marta 2015.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu danas je boravio u posjeti Unsko-sanskom kantonu. Nakon razgovora s kantonalnim premijerom Izudinom Saračevićem, Valentin Inzko se susreo i sa članovima Udruženja ABC.

Zbog intenzivnog društveno važnog angažmana u posljednje vrijeme, visoki predstavnik se sa članovima Udruženja ABC htio i bolje upoznati. U prostoriji od svega 19m2, koju je vrlo teško ugrijati, gospodin Inzko je ipak toplo ugošćen.

Visoki predstavnik za Bosnu i Hercegovinu tražio je sastanak sa predstavnicima Udruženja ABC zbog angažmana humanitarnog karaktera prilikom prošlogodišnjih poplava, gdje je, prema njegovim riječima, zalaganje ove organizacije, uzimajući u obzir male kapacitete, dostiglo zavidan nivo. Pored toga je istakao i vrijednost postojanja ovog i sličnih organizacija za razvoj zemlje kao što je Bosna i Hercegovina općenito.

Članovi Udruženja su visokog predstavnika upoznali sa svim svojim aktivnostima kao i budućim planovima, za koje je ugledni gost obećao bezrezervnu podršku. U razgovoru o aktuelnom trenutku u kojem se nalazi BiH, u fokusu su bili katastrofalna politička scena i trend odlaska mladih iz vlastite domovine.

Zaključak je bio da obrazovani mladi ljudi ne trebaju mirno posmatrati kako se urušava ekonomski neodrživ sistem i trpiti posljedice loše politike, nego trebaju biti integrisani u sva društvena kretanja ili, u najmanju ruku, biti dobro informisani.

Gospodin Inzko nije krio oduševljenje angažmanom članova Udruženja ABC u nekoliko društvenih sfera, a posebno djelovanjem u smislu neovisnog izvještavanja, zalaganja za medijske slobode i praćenja transparentnosti rada ovdašnjih institucija vlasti. Na kraju je izrazio maksimalnu podršku i izjavio da će u okviru svog djelovanja u budućnosti, svakako biti oslonac aktivnostima ove organizacije.

Dojmovi