Udruženje ABC dobitnik posebnog priznanja grada Bihaća

Udruženje ABC institucijama vlasti USK-a: Podržite Tuzlansku inicijativu!
14. Februara 2015.
Udruženje ABC se ograđuje od bilo kakvih insinuacija i eventualne umiješanosti u slučaj Lipovača
3. Marta 2015.

U prisustvu velikog broja predstavnika političkog, vjerskog, kulturnog, privrednog i sportskog života grada Bihaća, USK-a i FBiH, te prijateljskih gradova iz Hrvatske, Mađarske, Srbije i Slovenije, u sali Kulturog centra u Bihaću održana je svečana sjednica Gradskog vijeća Bihać na kojoj je povodom 755. rođendana grada zaslužnim pojedincima i kolektivima uručena priznanja i nagrade.

Gradonačelnik Galijašević dodijelio je posebno priznanje grada Bihaća i Udruženju ABC za nesebičan doprinos u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima i organizaciju mnogobrojnih humanitarnih akcija za socijalno ugrožene porodice na području grada Bihaća, Unso-sanskog kantona i šire, jačanju međuljudske solidarnosti, te iskazane ljudske vrline kao što su nesebičnost, požrtvovanost i humanost.

Kako je navedeno u Odluci o dodjeli gradskih priznanja i nagrada grada Bihaća, Udruženje ABC je udruženje mladih ljudi iz Bihaća koji su se okupili u želji da svojim aktivizmom djeluju na području grada Bihaća, Unsko-sanskog kantona i šire, te da na taj način daju svoj doprinos pozitivnim promjenama koje su važne za lokalnu zajednicu.

Oblasti koje je Udruženje ABC često biralo kao domen svog djelovanje jesu i ekonomska politika, ljudska prava, razvoj međuljudskih odnosa, zaštita i očuvanje prirode, promocija turističkih potencijala grada Bihaća, organizacija kulturnih dešavanja, organizacija humanitarnih akcija, podsticanje razvoja neovisnih medija, te davanje raznih vidova podrške mladima.

Pored mnogobrojnih realizovanih projekata iz raznih oblasti, glavni samostalni projekat i adut Udruženja ABC jeste jednini neovisni medij na području Unsko-sanskog kanotana  – medijski web magazin www.ABC.ba sa integrisanom prvom on-line televizijom ABC.tv koji bilježi rapidan napredak kada je u pitanju neovisno izvještavanje i zalaganje za transaprentnost rada ovdašnjih institucija vlasti sa posebnim naglasnom na zastupanje marginaliziranih grupa. 

Iz Udruženja ABC poručuju da i dalje žele ustrajati u podizanju općeg imidža grada Bihaća i Unsko-sanskog kantona, te promoviranju aktivizma i društvene odgovornosti u široj društvenoj zajednici.

Dojmovi