Društveno odgovorno poslovanje mora postati praksa

Udruženje ABC primilo zahvalu MUP-a RS-a: Rušitelji ili spasitelji?
17. Juna 2014.
Prvi ljetni kamp za mlade iz poplavljenih područja u Bihaću
21. Avgusta 2014.

Ključna poruka poslana sa dvodnevne konferencije “Društveno odgovorno poslovanje za razvoj zajednice – iskorak naprijed za civilno društvo u Bosni i Hercegovini” jeste ohrabrenje i podsticaj civilnom sektoru u BiH da iskoristi svoje potencijale i uključi ostale aktere, naročito biznis sektor i akademsku zajednicu, u svojim lokalnim zajednicama da zajedno otvore put razvoju društva u kojem djeluju i žive.

Ured TACSO projekta u Bosni i Hercegovini, organizator konferencije, pripremio je dvodnevni program koji je omogućio pogled iz različitih perspektiva, te razmjenu iskustava i najboljih praksi u oblasti društveno odgovornog poslovanja i korporativne filantropije među bh. organizacijama civilnog i poslovnog sektora.

U  Europi  i  širom  svijeta  raste  broj  kompanija  koje  promoviraju  svoju strategiju  društvene  odgovornosti,  kao odgovor  na različite ekonomske  i društvene pritiske  te one  koje  se  tiču  zaštite okoliša. U Bosni i Hercegovini DOP je kao pojam poprilično nepoznat. Društveno odgovorno poslovanje je koncept u kojem poslovni subjekt odlučuje na  dobrovoljnoj osnovi doprinositi boljem društvu i čišćem okolišu,  u interakciji s ostalim sudionicima. 


Plod centar i Udruženje ABC iz Bihaća

Ključni govornik konferencije g-din Settar Dinler, član Upravnog odbora Evropske poslovne mreže za društveno odgovorno poslovanje, Predsjednik Upravnog odbora Udruženja CSR-a Turske i član brojnih stručnih evropskih i turskih poslovnih udruženja prezentovao je praktične primjere holističkog pristupa svih aktera koji su se pokazali djelotvorni i postali dio obavezne prakse na univerzitetima u Turskoj. 

Settar je svoje predavanje koncipirao na izreci Ghandia “Zemlja omogućuje dovoljno da zadovolji sve ljudske potrebe, ali ne i sve ljudske pohlepe”

Prakse iz Hrvatske i Turske su tokom prvog dana konferencije pokazane kroz prezentovanje projekata EU modela strateškog pristupa društveno odgovornom poslovanju i finansiranih od strane EU. Drugi dan konferencije je posvećen bh. primjerima dobrih društveno odgovornih praksi i projekata usmjerenih na promociju modela društvene i korporativne odgovornosti u BiH i prijedlogu stvaranja eko sistema uključenja svih aktera za dobrobit zajednice.  

Konferencija je jedna od brojnih aktivnosti usmjerenih na jačanje kapaciteta civilnog društva u Bosni i Hercegovini koje se sprovode u okviru TACSO projekta u BiH.

Dojmovi