Članovi Udruženja ABC gosti ureda rezidentnog koordinatora UN-a u BiH

Udruženje ABC: Završena humanitarna akcija “Obrok pažnje”
10. Novembra 2014.
Banja Luka: Bišćani dobili nagradu Nezavisnih novina za podvig godine
14. Decembra 2014.

Vodena katastrofa koja je zadesila BiH i region uzrokovala je i da na površinu izroni ono najbolje – ljutskost. Bezbrojni su bili primjeri ljudskosti, hrabrosti, solidarnosti, snage, požrtvovanosti, koji su u prošlim danima preplavili medije i socijalne mreže. Junaci tih priča su obični ljudi s neobičnom požrvovanošću i solidarnošću.

Upravo kako bi se toj solidarnosti odalo priznanje zgrada Ujedinjenih nacija u Sarajevu bila je domaćin predstavnika organizacija civilnog društva kako bi ispričali svoje „priče poslije kiše“. Osim davanja priznanja nesebičnoj solidarnosti i volonterstvu, cilj okupljanja bio je i da sudionici razmjene iskustva, ali i da susret iskoriste kao priliku za umrežavanje.

„Danas slavimo neopjevane heroje poplava, sve vas, i hvala svim prisutnim koji nisu bili dužni, a spašavali su živote, rizikujući vlastite“, rekao rezidentni koordinator UN-a u BiH, Yuri Afanasiev u uvodnom obraćanju.

Bez obzira da li je riječ o formalnim organizacijama ili neformalnim grupama građana, pojedincima, pripadnicima gorskih službi spašavanja, rafterima ili vatrogascima, svi su proteklom periodu pohitali u pomoć najugroženijima, brišući sve granice, sve razlike, zaključili su domaćini.

„Hvala vam što ste nam pomogli da kolektivno razmislimo kako možemo pojam solidarnosti i humanosti podignuti na jedan viši nivo“, dodao je Afanasiev.

Predstavnici Udružnja ABC, kao i ostali učesnici, iznijeli su svoja iskustva iz prethodnog perioda, te određene prijedloge za naredni period. Dosta govora je bilo o državnim službama koje nisu bile na visini zadatka prilikom poplava, kao i o problemima sa kojima se organizacije poput Udruženja ABC susreću pri svom djelovanju.

Svi učesnici su se složili kako je povjerenje građana u krizim situacijama bilo usmjereno ka pojedinim formalnim i neformalnim organizacijama civilnog društva, te kako je zbog toga potrebno pružiti podršku izgradnji kapaciteta i stvaranju višedimenzionalnih mehanizama koordinacije i saradnje organizacija civilnog društva na nivou države. 

Dojmovi