Manifestacija Jesen na Gelenderima: Sjećanje, mladost i život u Bihaću

Udruženje ABC u Bihaću prikupilo 65 paketa pomoći za sirijske izbjeglice
19. Septembra 2015.
Udruženje ABC organizacija članica mreže “Brana”
26. Oktobra 2015.

Udruženje ABC iz Bihaća u suradnji sa partnerima i volonterima organiziralo je događaj koji je na ulice izmamio stotine bišćana, ali i drugih slučajnih posjetilaca. Događaj koji ima tendenciju prelaska u festival organiziran je samo nekoliko dana nakon kalendarskog početka jeseni, pa u tom smislu nameće se ideja da su građani Bihaća prvi u BiH proslavili dolazak jeseni.

Iako vremenska prognoza prva dva dana nije išla na ruku “Gelenderskoj jeseni”, po emocijama i broju prisutnih građana koji su izašli na Gelendere, ova dva dana bila su i više nego lijepa, emocije su sklanjale oblake, a zvukovi starih šansonjera zamjenuli su sunce.

Bišćani, i stari i mladi, bili su vidno sretni zbog prilike koja im je pružena da se druže i stare i mlade generacije, zaplešu poneki valcer, twist ili bilo koji drugi ples koji bi, osim što ih je asocirao na neka lijepša vremena, skrenuo misli sa sumorne svakodnevnice u kojoj nažalost svi zajedno danas živimo. 

Nakon probuđene nostalgije jutro je nastavilo da odiše mladošću, stotine najmlađih bišćana, u pratnji svojih roditelja, došli su nasmijani i svojim zvukovima opasno zaprijetili pticama u parku, želeći biti glasniji i veseliji. Međutim, to je bilo samo privremeno, jer su nekoliko trenutaka kasnije, zaokupljeni radom, utihnuli i ocrtavali svoje umjetničke radove i kućice koje će postati buduća staništa upravo tih istih ptica. Igre najmlađih članova vrtića, aktivnosti učenika škola i kreativna  djela mladih bihaćkih obrtnika, učinila su da Gelenderi i Gradski park odišu životom kao nikad prije.

Vraćanje zajednici važan je dio svih aktivnosti koje provodi Udruženje ABC, tako je treći festivalski dan bio posvećen vraćanju izvornih boja galeriji “Enver Krupić”, kulturnoj instituciji koja se nalazi u blizini Gradskog parka. Kao što to kod bišćana uvijek biva, i ovaj put posvećena je pažnja obalama rijeke Une, volonteri sa suhog, a kajakaši i rafteri direktno sa vode čistili su obale ljepotice.

Nakon toga, nadomak grada, performansom “Balkanskih turbo folk diva” u šaljivom manevru, jesenskoj idili i delicijom zvanom Unska pastrmka završen je trodnevni festival nazvan “Jesen na gelenderima” koji je prvi put održan u gradu Bihaću. 

Uz pomoć partnera i sponzora koji su se odazvali prijedlogu Udruženja ABC da se organizira ovakav jedan festival sa jako malo novca, a jako puno zajedničkog doprinosa, pokazano je da društvena zajednica sa vlastitim volonterskim radom i malo senzibilnosti od strane vlasti može puno učiniti.

Ova tri dana zovu se: Sjećanje, Mladost i Život. Ova tri dana zovu se Prošlost, Budućnost i Sadašnjost. Ova tri dana sakupila su sva vremena, sve generacije i svu ljubav koju smo imali da vam damo.

Hvala vam svima, za sve učinjeno i za svu ljubav koju ste nam uzvratili!

Vidimo se iduće „Jeseni na Gelenderima“!

Dojmovi