Zašto ne možemo svi biti građani ove zemlje poštujući pravo na različitosti?

Humanitarna akcija “Kutija iznenađenja” obradovala 200 mladih
22. Decembra 2015.
Udruženje ABC: Građani Bihaća žele da razumiju Budžet!
27. Decembra 2015.

Pregovori oko Dejtonskog mirovnog sporazuma koji je prekinuo rat u Bosnii Hercegovini trajali su od 1. novembra do 21. novembra 1995. godine, u vojnoj zračnoj luci Right-Paterson kod grada Dejtona, u američkoj državi Ohio. Dejton je zvanično potpisan u Parizu 14. decembra 1995 godine. Dakle, prije desetak dana navišilo se 20 godina od potpisivanja Dejtona.

Tim povodom je novinarka Dženita Duraković razgovarala predsjednikom  Udruženja ABC Bihać Edinom Moranjkićem u intervjuu za BIRN (Balkan Investigative Reporting Network), odnosno radio Justice:

Da li mislite da je Dejtonski sporazum bio uspješan ili neuspješan? U čemu je bio uspješan, u čemu neuspješan i zašto?

– Sada bi vjerovatno trebao izgovoriti ustaljenu floskulu da je to bio dokument koji je zaustavio rat i stradanja u Bosni i Hercegovini. Međutim, zar nije dojadilo pričati o tome danas nakon dvadeset godina. Svaki dokument koji bi tada zaustavio rat danas bi nazvali uspješnim u tom segmentu, ali svjedoci smo svog njegovog neuspjeha proteklih dvadeset godina u miru. Rekao bih da je Dejtonski sporazum, koji je zaustavio oružani sukob, omogućio nastavak političkog rata u Bosni i Hercegovini.

Ko snosi najveću odgovornost za uspjeh a ko za neuspjeh Dejtona, lokalna ili međunarodna zajednica?

– Mislim da se o uspjehu Dejtona uopšte više ne može govoriti, a odgovornost međunarodne zajednice i domaće politike za njegov neuspjeh je podjednaka.  Međunarodna zajednica je igrala aktivnu ulogu na ovom području od samog raspada bivše Jugoslavije, i u ratu, pa sve do kreiranja i imlementiranja Deytonskog sporazuma, a sada uzmiče. To nije pravedno, jer nam je Dejton kao takav faktički nametnut od strane međunarodne zajednice. 

Jasno je da na međunarodnoj sceni danas ima mnogo važnijih problema od Bosne i Hercegovine, ali siguran sam da ćemo i mi zbog našeg euroatlantskog puta doći na red da se i s nama ozbiljno pozabave, jer danas je postalo očito da se na odgovornost domaće politike uopše više ne može računati. Domaćim političkim elitama ovakav ustroj Bosne i Hercegovine vjeovatno odgovara, jer ih kao takav drži na vlasti i garantuje im njihovu glasačku mašineriju.

Kako vidite BiH i Dejton danas?

– Dejtonski sporazum nije dobar za izgradnju moderne višenacionalne države. Kao i većina građana Bosne i Hercegovine, vidim ga kao sporazum u koji je ugrađena diskriminacija, koji blokira rad i razvoj svih institucija, a time i našu budućnost. Sa dva entiteta, deset kantona, distriktom, te svom obimnom administracijom koju taj ustroj nosi, Dejton ne nudi nikakvu šansu ni nadu za bolju budućnost. 
Na kraju krajeva, Dejton se može navesti i kao jedan od glavnih razloga zašto mladi koji odu u inostranstvo – tamo i ostaju, jer on predstavlja ključni problem za napredak ove zemlje, a sve dok se ne riješe ključni politički problemi, ne mogu se riješiti ni ekonomski problemi koji su na koncu najbitniji.

Ima li BiH buducnost i kakvu? Šta treba da se desi, i da li ste i na koji način Vi spremni da budete uključeni u to?

– Ako niko neće sazivati novu međunarodnu konferenciju, svojevrsni Dejton 2, koji bi ljude koji vode ovu zemlju natjerao da se upristoje, onda ne znam šta drugo učiniti da  život u ovoj zemlji bude normalan. Ne polažem nikakve nade da će oni jednog dana sami sjesti i dogovriti se oko ključnih pitanja, a nadam se da sam u krivu.

Ono što je nužno, i na čemu mi kao Udruženje pokušavamo svakodnevno raditi, jeste razvijanje svijesti o tome da smo svi mi ravnopravni građani države Bosne i Hercegovine. Zašto ne možemo svi biti građani ove zemlje poštujući da ljudi unutar nje imaju pravo na svoje jezičke, religijske, etničke i sve druge različitosti? Valjda će se jednog dana probudi duh zajedničkog boljitka Srba, Hrvata, i Bošnjaka jer svi žive jedanko loše. 

Dakle, mislim da Bosna i Hercegovina nema budućnost bez njenog koncipiranja kao građanske države. Po meni je sigurno da će BiH nadživjeti Dejton, ali je pitanje da li ćemo ga mi nadživjeti.

Dojmovi