Udruženje ABC primilo zahvalu MUP-a RS-a: Rušitelji ili spasitelji?

Udruženje ABC učestvovalo u Legal Leaks radionici za novinare u BiH
16. Juna 2014.
Društveno odgovorno poslovanje mora postati praksa
26. Juna 2014.

Danas (17.06.214.) u Ministarstvu unutrašnjih poslova Republike Srpske organizovan je prijem za kolektive koji su prvi priskočili u pomoć stanovništvu ugroženom polpavama koje su zadesile BiH. Zahvalnica za pomoć pri spašavanju stanovništva tokom poplava tom prilikom dodijeljena je i Udruženju ABC iz Bihaća.

Ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske Radislav Jovičić ocijenio je da bi žrtve i materijalna šteta od poplava bile mnogo veće da se prvi u pomoć nisu odazvali mnogi kolektivi civilnog društva, pored MUP-a Srpske i Oružanih snaga BiH. On je organizovao prijem na kojem je uručio zahvalnice predstavnicima klubova i udruženja koji su se anagažovali tokom poplava kako bi pomogli u spašavanju ljudskih života.

“Ovo je najmanje što smo mogli učiniti da se predstavnicima sportskih klubova i nevladinih organizacija zahvalimo na pomoći tokom poplava”, rekao je ministar Jovičić.

Ovakav pristup Dodikove politike prema ovoj nevladinoj organizaciji mogao bi se nazvati preokretom u odnosima zbog činjenice da se Udruženje ABC, odnosno portal ABC.ba prije samo nekoliko mjeseci našao na “listi za odstrijel” njegovog SNSD-a.

Naime, na zvaničnoj web stranici Saveza nezavisnih socijaldemokrata  u  dokumentu  “Rušenje Republike Srpske – Teorija i tehnologija prevrata”, na stranici broj 14. objavljena su imena neprijatelja RS-a među kojima se našao i web portal ABC.ba.

Da li dodjela zahvalnica članovima Udruženja ABC za hrabrost prilikom spašavanja stanovništva Doboja znači da SNSD ovu organizaciju ipak ne smatra jednim  od “rušitelja” RS-a ili se ni sami ne mogu odlučiti…

Dojmovi