Krajišnici dostavili 23,5 tona humanitarne pomoći Prijedoru

Sva prikupljena pomoć dostavljena u Maglaj, Doboj, Sanski Most i Ključ
20. Maja 2014.
Krajišnici dostavili šlepere pomoći za Nemilu, Begov Han, Željezno polje, Žepče i Maglaj
1. Juna 2014.

Šleper sa najpotrebnijim stvarima za stanovnike poplavljenih područja je donacija dijaspore iz pokrajine Vorarlberg – Austrija. Radi se o 23,5 tona robe humanitarnog karaktera koja je prikupljana u gradu Lustenau u organizaciji neformalne grupe građana BH dijaspore.

Građanska inicijativa pod nazivom “Vorarlberg hilft” zaslužna je za organiziranje prikupljanja pomoći u toj pokrajini. Svoje povjerenje za organizaciju, koordinaciju i distribuciju pomoći poplavljenim područjima poklonili su Udruženju ABC iz Bihaća.

Ekipa ABC-a je pošiljku dočekala na graničnom prelazu Gradiška, gdje su se susreli sa nekoliko naših humanih sugrađana iz Austrije. Nakon toga šleper se uputio u Prijedor gdje je roba uskladištena. Dio pomoći je isti dan otpremljen najugroženijoj mjesnoj zajednici, a ostatak će biti sukcesivno distribuiran na ugroženim područjima. Dakle, pomoć će u etapama biti podijeljena u naseljima pogođenim poplavom, do kojih pomoć do sada skoro i nije ni stizala. Bitno je napomenuti da su među njima i izbjeglička naselja, te naselja sa bošnjačkim stanovništvom.

Predsavnici građanske inicijative “Vorarlberg hilft” i ekipa Udruženja ABC iz Bihaća, zajedno sa predstavnicima udruženja “Život” iz Prijedora posjetili su ambulantu za socijalne slučajeve kojoj su također dostavili vrijednu donaciju.

Pored toga, dopremljene su i tri palete nove posteljine koja je namijenjena za Kantonalnu bolnicu “Dr Irfan Ljubijankić” u Bihaću koja je prošle godine stradala u požaru.

“Ostvarili smo saradnju sa Bosanskim kulturnim centrom u mjestu Lauterach gdje su prikupljene značajne donacije, a ogroman doprinos je dala i državna gimnazija u Dornbirnu u organizaciji njihovog uposlenika Eseda Perviza. Sve to nam je omogućila firma “Blank” u Lustenau koja nam je dala lager, palete, viljuskare pa čak i svoje radnike na raspolaganje. Posebne pohvale moram dati KUD-u “Biseri” i svim volonterima koji su i pored svojih donacija danonoćno radili na sortiranju pakovanju i utovaru robe. Velika hvala Udruženju ABC iz BiH u koje imamo veliko povjerenje i koje usmjerava ove donacije na mjesta kojima je pomoć najpotrebnija”, rekao je Bećo Jukić, jedan od inicijatora i organizatora ove akcije.

Posebnu zahvalu upućujemo humanim ljudima, odnosno dijaspori sa područja bivše Jugoslavije sa prebivalištem u Austriji, te pograničnim djelovima Njemake i Švicarske, zatim domicielnom stanovnistvu, kao velikom broju stanovnika Austrije turskog porijekla koji su zaslužni za velike količine prikupljene pomoći.

“Nakon spašavanja ugroženog stanovništva u kojima su učestvovali neki od članova Udruženja ABC zajedno sa rafterima iz Una-Aqua centra, te nakon prve akcije prikupljanja i slanja humanitarne pomoći poplavljenim područjima, očito smo stekli povjerenje mnogih humanih ljudi jer molbe i zahtjevi za usmjeravanje i koordinaciju pomoći iz Austrije, Njemačke, Danske, pa čak i SAD-a imamo skoro svaki dan.  Molba za pomoć pri usmjeravanju prikupljenih sredstava od strane ovih ljudi, kako bi bili sigurni da je pomoć stigla u prave ruke, nešto je što se ne može odbiti”, rekao je Edin Moranjkić iz Udruženja ABC.

Građanska inicijativa “Vorarlberg hilft” već priprema još dva šlepera humanitarne pomoći koja će na isti način i istim tokom biti usmjerena na neka od najugroženijih područja.

Sve fotografije možete pogledati u albumu: Dostava pomoći poplavljenim naseljima – Općina Prijedor na Facebook page-u Udruženja ABC.

Dojmovi