Udruženje ABC učestvovalo u Legal Leaks radionici za novinare u BiH

Za mjesec dana podijelili peko 150 tona pomoći na području 10 općina
15. Juna 2014.
Udruženje ABC primilo zahvalu MUP-a RS-a: Rušitelji ili spasitelji?
17. Juna 2014.

Vijeće za štampu u Bosni i Hercegovini uspješno je realizovalo Legal Leaks Radionicu za novinare u Bosni i Hercegovini „Sloboda informisanja: Osnaživanje novinarstva“.

Dvodnevna radionica, koja je održana 10. i 11. juna 2014. godine u Sarajevu, organizovana je u saradnji sa Evropskom komisijom, UNESCO – om, organizacijom Access Info Europe i SEENPM.

Novinari i mediji se vrlo često suočavaju sa barijerama u pristupu informacijama, naročito ako se informacije odnose na korupciju, organizovani kriminal, kršenje ljudskih prava i druge osjetljive oblasti novinarskog izvještavanja. Zašto je važno da novinari u svakodnevnom radu koriste svoje pravo na pristup informacijama; kakva je praksa sprovođenja zakona o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini; na koji način mediji mogu dobiti podatke od Evropske unije; kako se koristiti otvorenim bazama podataka, te kako dobijene informacije prezentovati uz poštovanje etičkih, profesionalnih standarda datih u Kodeksu za štampu i online medije BiH – ključna su pitanja na koje je odgovore pružila Legal Leaks radionica.

Aktuelnost i važnost teme potvrdio je respektabilan broj učesnika – Legal Leaks radionica je okupila 43 novinara i urednika štampanih, elektronskih i online medija, blogera, predstavnika udruženja „uzbunjivača“ i „zviždača“. Panelisti su bili gđa Ljiljana Zurovac, Izvršna direktorica Vijeća za štampu u BiH; gđa Adeline Hulin, UNESCO Odjeljenje za slobodu izražavanja i razvoj medija; gđa Helen Darbishire, Izvršna direktorica Access Info Europe, gđa Maja Branković, Transparency International BiH; gđa Borka Rudić, Udruženje/Udruga BH novinari; g. Aladin Abdagić, Centar za istraživačko novinarstvo i gđa Slobodanka Dekić, Media Centar Sarajevo.

Cilj Legal Leaks radionice je bio osnažiti novinare da u svakodnevnom radu koriste svoje pravo na pristup informacijama, kao alat za odbranu slobode medija i ljudskih prava, čime omogućuju učešće javnosti u donošenju odluka i pozivanju vlasti na odgovornost prema javnom interesu. Također, učesnici su dobili korisne smjernice i savjete kako da efikasno koriste mogućnosti koje pružaju zakoni o slobodi pristupa informacijama u Bosni i Hercegovini, te nacionalnu verziju Legal Leaks priručnika, koji predstavlja detaljan vodič o tome kako podnositi zahtjeve za slobodan pristup informacijama u 45 od 56 država članica OSCE-a.

Dojmovi