Udruženje ABC: Političko aktiviranje naša je obaveza prema gradu u kojem živimo

Poruka sa javne tribine u Bihaću: Građani se moraju aktivnije uključiti u političke tokove
5. Juna 2016.
Prvo blobbing takmičenje u BiH obilježilo ljeto u gradu na Uni
23. Jula 2016.

Protekle su četiri godine od osnivanja Udruženja ABC, jedog od rijetkh kolektiva koji je za vrijeme svog kratkog djelovanja u lokalnoj zajednici aktivno promoviralo ideje i vrijednosti boljeg društva, a koje je nemalo puta svojim radom i zalaganjem pokazalo da je to, korak po korak, zaista moguće postići.

Prilikom samog osnivanja Udruženja ABC, naša ideja, kao mladih ljudi koji žive u ovom gradu i koji vole ovaj grad, bila je da svojim radom i zalaganjem damo doprinos različitim pozitivnim promjenama bitnim za lokalnu zajednicu, a često smo svojim građanskim aktivizmom direktno utjecali na političke odluke u gradu Bihaću i Unsko-sanskom kantonu. Naše aktivnosti nemalo puta su prešle i granice Kantona, posebno kada smo za vrijeme majskih poplava zajedno sa svojim sugrađanima širom BiH dostavljali kamione pomoći, dok su neki od članova direktno spašavali živote unesrećenih.

U kratkom periodu svoga djelovanja realizirali smo na desetine projekata, aktivnosti i inicijativa kojima smo se trudili ukazati na mnoge društvene probleme te kao kolektiv pokušavali doprinijeti njihovom rješavanju. Često se taj aktivizam pretvarao u borbu, a neki od krucijalnih primjera su kontinuirana borba protiv gradnje hidrocentrala u NP Una, zajedička borba sa stanovnicima Pritoke i Ripča da im se ne smjesti sanitarna deponija u dvorišta, objelodanjivanje nakane gradkih vlasti da izmjeste Gradsku galeriju iz centra grada, konstantni kritički stav protiv krčmljena gradske imovine i urbicida te mnoge druge situacije kojima smo se nalazili na udaru aktuelne politike, ali nikad nismo posustajali. Nijedna od tih borbi još uvijek nije završena, zato moramo ostati budni.

Kako tada, tako i danas smatramo da se vrijedi boriti za osnovne društvene vrijednosti i dostojanstvo ovog grada jer mislimo da smo mi, građani, sami odgovorni za ambijent u kojem živimo. Društvo u kojem su interesi političko-tajkunske mafije i uskih interesnih grupa na prvom mjestu, ispred interesa cjelokupne lokalne zajednice, nismo nikada mogli, niti ćemo ikada moći prihvatiti.


Nema vremena za oklijevanje 

Aktivnosti našeg Udruženja uvijek su tretirale zapostavljene, zanemarane i zaboravljene pojedince i skupine, a među njih smo često ubrajali i mlade, koji zbog pokvarenog političkog sistema i interesnih kasti unutar stranaka nisu u stanju da dođu do izražaja, njihova sposobnost je zanemarena i kao jedini dostojanstveni izlaz preostaje im odlazak iz ovog grada i ove zemlje. Mi smo ti koji ne želimo da odemo iz ove zemlje, želimo da ostanemo tu i pokušamo stvari mijenjati na bolje.

Svi koji su pratili naš rad znaju na kojem smo tragu bili ovih nekoliko godina i koliko nam je stalo da naš grad u svim segmentima krene naprijed, djelima, a ne samo riječima. Upravo zbog toga smo kao kolektiv odlučili da učinimo korak dalje, odnosno da se aktiviramo i pokušamo napraviti direktan upliv u politički život našeg grada, kako bi još više uticali na donošenje odluka koje nas se direktno tiču ali i da bi mogli vršiti konstantan pritisak i razotkrivanje nečasnih, netransparentnih poteza i nakana političkih struktura.

Kako smo uvijek djelovali građanski i u intersu zajednice, i ovaj korak učinit ćemo u takvoj priči te ćemo zajedno sa grupom građana koji su se probudili i postali svjesni da je nužno aktivirati se i preuzeti inicijativu za dobrobit sviju nas i budućih generacija. Nema vremena za oklijevanje! 

U ovoj potpuno iskrenoj namjeri uz nas su stali brojni ugledni građani, stručnjaci, intelektualci koji će nam pomoći da svi zajedno kroz platformu Građanskog saveza, koja nam garantira slobodu djelovanja kao grupe i kao pojedinaca, izađemo na lokalne izbore 2016. godine kao kandidati za Gradsko vijeće grada Bihaća i pružimo alternativu kriminalnom političkom sistemu te pozovemo građane da okrenu novu stranicu.

Dojmovi