U Bihaću održan marš protiv klimatskih promjena

U amfiteatru Ekonomskog fakulteta održana projekcija filma “Home”
28. Novembra 2015.
Održana javna tribina ”Poplave i oporavak od poplava u Bihaću i USK”
12. Decembra 2015.

Uoči samita UN-a o klimi, koji će se održati od 30. novembra do 11. decembra u Parizu, organizirani su globalni marševi u gradovima diljem svijeta kojima se nastoji skrenuti pažnja na opasnost globalnog zagrijavanja. Bihać i Mostar su gradovi u Bosni i Hercegovini u kojem se zvanično održao marš protiv klimatskih promjena.

Stotinjak građana Bihaća okupljenih oko organizacija IPSIA, Udruženje ABC,  Ekonomist te Nacionalnog parka “Una”, okupili su se danas tačno u podne na Gradskom trgu u Bihaću, gdje su imali priliku čuti masu nepobitnih činjenica o uzrocima globalnog zagrijavanja i nužnim mjerama za borbu protiv klimatskih promjena. Nakon toga, sa transparentima koje su vlastoručno napravili, zaputili su se prema Žegarskoj aleji gdje su uz čaj i ugodne note Zoska i Arslana Handukića nastavili druženje i razgovore.

Danas su održani marševi u Londonu, New Yorku, Berlinu te svim ostalim gradovima diljem svijeta, a Bihać se na ovaj način priključio ovom svjetskom pokretu. U Parizu je, zbog situacije, zabranjeno javno okupljanje, tako da su ljudi ostavili cipele vani u znak solidarnosti i podrške ovome maršu i nadamo se da će to utjecati na one koji donose odluke.

Ovom prilikom Bišćani su poslali jasnu poruku da žele zdravu klimu za život, skrenuli pozornost šire populacije, ali i potakli rasprave na temu klimatskih promjena u svojoj sredini.

Pozitivna je činjenica da je najveći broj učesnika ovog marša bio mlađeg uzrasta, što daje nadu da će generacije koje dolaze imati viši nivo ekološke osviještenosti, a na transparentima koje su nosili bile su poruke: “Mala šetnja za čovjeka a velika za čovječanstvo”, “CO2 smanji i globalno zatopljenje umanji”, “Dignimo glas za Zemljin spas”, “Za planetu Zemlju ne postoji opcija B”, “Zaštitimo naš dom”, “Dobru planetu je teško pronaći”, “Zemlja je jedini planet s baklavom” itd.

Dojmovi