Studenti Ekonomskog fakulteta Bihać učestvovali u radionici “Od ideje do projekta”

Borba za posljednje netaknute rijeke u Evropi: Ne damo naše rijeke!
23. Aprila 2016.
Poruka sa javne tribine u Bihaću: Građani se moraju aktivnije uključiti u političke tokove
5. Juna 2016.

Studenti Ekonomskog fakulteta Bihać u sklopu projekta ”Mi sami kreiramo svoju budućnost” prisustvovali radionici pod nazivom ”Od ideje do projekta”. Realizaciju ove, za studente, izuzetno uspješne cjelodnevne radionice omogućili su Udruženje “Ekonomist” u saradnji sa Udruženjem ABC i uz podršku IPSIA BiH.

Naučili kako da sami kreiraju projekte

Prema riječima inicijatora ove radionice mr.sc. Elvire Ćatić-Kajtazović cilj radionice je bio da studenti shvate značaj inicijative pisanja projekata u svrhu proaktivnog djelovanja Studenti, samozapošljavanja i rješavanja problema zajednice s fokusom na motivaciju da studenti mogu i moraju biti uključeni u rješavanje tih problema. Kao rezultat radionice nastali su projektni prijedlozi studenata. Posebno raduje činjenica da su predavači na radionici bili pretežno diplomirani studenti ovog fakulteta uz podršku Zrinke Delić, Sare Facciani i ostalih prijatelja UG Ekonomist. Studenti su oduševljeni radionicom i znanjem koje su u okviru iste stekli.

Studenti oduševljeni

Radionica je realizirana kroz 3 sesije koje su vodile osobe koje imaju iskustvo u pisanju projektnih prijedloga, realizaciji projekata i radu s mladima. Sve se odvijalo u jednom prelijepom ambijentu, na Japodskim otocima u Una Aqua centru i u opuštenoj atmosferi čime je studentima omogućeno da kroz predavanja, zabavu i rad u timovima kreiraju svoje projektne prijedloge.

”Znanja i vještine koje smo stekli kroz radionice su nas informirali kako da radimo projekte, kako da radimo na sebi i sami sebi stvaramo prilike. Spojeno je ugodno s korisnim jer smo kroz zabavu i druženje stekli znanje”,  kaže Sajra Bećirević studentica I godine studija na Ekonomskom fakultetu u Bihaću.

Treća sesija radionice je sadržavala popunjavanje otvorenog poziva za projekte za omladinski angažman. Senita Pajazetović kaže da bi opet voljela učestvovati u ovakvim i sličnim projektima, jer se kaže odlično provela i dosta novog naučila.

“Ispunili smo sebi dan zabavom, a sebe znanjem i iskustvom”, kaže ona.

Za studenticu Ajdu Kesedžić, radionica je bila više nego dobra i što je najbitnije dopala se studentima. Ona je iz radionoce izdvojila igre, te momente druženja i komunikacije.

“Uspjeli smo naučiti dosta toga na zabavan način i zato se nadam da ću imati još prilika za nečim sličnom”,  kaže Ajda Kesedžić.

Za Budimlić Mirsadu ovo je bilo jedno lijepo iskustvo i druženje u okviru kojeg su, kaže, naučili mnogo toga.

“Najbitnije što smo naučili jeste to da u životu moramo imati jak cilj i da moramo biti uporni na ostvarivanju tog cilja. Smatram da je u budućnosti potrebno još ovakvih radionica”, kaže Mirsada.

Dojmovi