Poruka podrške iz Bihaća: Zaustavite zagađenje u Zenici!

Banja Luka: Bišćani dobili nagradu Nezavisnih novina za podvig godine
14. Decembra 2014.
Udruženje ABC dalo Skupštini USK-a preporuke za približavanje budžeta građanima
4. Februara 2015.

Nakon što su jučer ekološke organizacije iz Banje Luke poslale poruku solidarnosti sa stanovnicima Zenice, jednog od najzagađenijih gradova Evrope, danas je na incijativu Udruženja ABC ista poruka poslana iz Bihaća. Poruku su poslali mladi ljudi, organizacija Pokret, savjesni građani, aktivisti i sportaši.

Bišćani su putem dostupnih medija poslali poruku “Zaustavite zagađenje u Zenici! Ne kradite nam zrak!”. Kako navode, žele pružiti barem moralnu podršku građanima Zenice, shvatajući da jedni drugima moramo biti podrška

Teško zagađen vazduh u Zenici direktno ugrožava zdravlje ljudi, te negativno utiče na kvalitet zemljišta i vode, a samim tim i hrane koju mnogi uzgajaju u neposrednoj blizini. Tražimo da najveći zagađivači u kritičnim danima smanje proizvodnju, a da inspekcijske službe počnu savjesno raditi svoj posao.Upozorenje o smanjenju boravka građana na otvorenome je neadekvatna mjera, pošto ne utiče na uzrok problema – poručili su iz Ekoforuma Zenica.

U skorijoj budućnosti će Bihać imati probleme na polju eksplotacije rijeke Une od strane energetskih lobija i tada će možda nama biti potrebna pomoć šire društvene zajednice. Mi obični ljudi širom BiH moramo pomagati jedni drugima u ovakvim situacijama – ističu iz Udruženja ABC. 

Da zagađenje Zenice nikako nije problem samo tog grada, ukazala je i Nataša Crnković iz Centra za životnu sredinu Banja Luka. 

To zagađenje se tiče svih nas. Isto tako nas se svih treba ticati uništavanje određenih područja u Bosni i Hercegovini i neodrživa eksploatacija resursa – istakla je Crnković. 

Prema propisima Federacije BiH ne smije biti više od tri dana prekoračenja dnevnih prosjeka koncentracija SO2 od 125 µg/m3, u toku cijele kalendarske godine. Međutim, u Zenici je u prvih šest mjeseci 2014. godine prekoračenje bilo 131 put, što je više nego proteklih godina, iako zagađivač tvrdi da je u proteklom periodu došlo do znatnih ulaganja u rješavanje ovog problema.

Dojmovi