Pogledajte kako je Udruženje ABC Bihać provelo 2015. godinu

Udruženje ABC: Građani Bihaća žele da razumiju Budžet!
27. Decembra 2015.
Udruženje ABC: Inicijativa za otklanjanje diskriminacije u Ustavu USK-a
8. Januara 2016.

Zadnji dani 2015. godine idealna su prilika da se prisjetimo šta smo radili protekle godine. Upoznali smo nove inspirativne mlade ljude koji nam daju nadu da i dalje vjerujemo da je u našim rukama naša budućnost, realizirali nekoliko akcija da pomognemo onima koji nisu u stanju da sami sebi pomognu, a realizirali smo i akcije koje su imale značaja za našu lokalnu zajednicu, pa prisjetimo se zajedno.

Mjesec JANUAR 2015. godine započeli smo inicirajći Tuzlansku incijativu Skupštini USK. Evo godinu dana nakon incijacije Vlada USK-a je počela da nešto konkretnije radi na činjenici da je naš Kanton zakinut Zakonom o pripadnosti javnih prihoda i da se za taj novac treba boriti. Nadamo se da će ovdašnji političari biti dosljedni i da će se Unsko-sanski kanton izboriti se za 24 miliona sredstava, koja gubimo na godišnjem nivou.

FEBRUARU smo Skupštini USK-a  dali preporuke za približavanje Budžeta građanima. Naime, svim gradovima i kantonima u BiH je uvođenje tzv. Budžeta za građane, koji bi običnom čovjeku omogućio razumijevanje budžetskog procesa i tako potaknuo da se građani više zanimaju o novčanim tokovima i realizaciji budžeta. Vlasti su dužne ne samo formalno obavijestiti građane, nego ih uključiti u proces budžetiranja. a bužet za građane danas je standard u razvijenim zajednicama.

U istom mjesecu, zbog nesebičnog doprinosa u pružanju pomoći ugroženom stanovništvu u poplavljenim područjima i organizaciju mnogobrojnih humanitarnih akcija za socijalno ugrožene porodice na području grada Bihaća, Unsko-sanskog kantona i šire, kao i jačanju međuljudske solidarnosti, te iskazanih ljudskih vrlina kao što su nesebičnost, požrtvovanost i humanost, grad Bihać je naše udruženje odlikovao sa posebnim priznanjem grada Bihaća.

Zbog intenzivnog i društveno bitnog angažmana u MARTU nas je posjetio i Visoki predstavnik Valentin Inzko. On se članovima Udruženja ABC htio bolje upoznati, pa je u prostoriji od svega 20m2, koju je tada bilo vrlo teško ugrijati, gospodin Inzko je ipak toplo ugošćen.

U martu smo uspijeli da realiziramo i akciju Sat za planetu Zemlju u suradnji sa WWF-om i upravom Grada Bihaća, te sa nastavimo trend približavanja grada Bihaća globalno važnim događajima i podižući svijest o ekološki važnim problemim u našoj zajednici.

Nakon godinu i pol dana rada u neuslovnoj kancelariji, tokom mjeseca APRILA,uz pomoć naših poslovnih partnera, uspijeli smo utopliti i renovirati našu kancelariju i obezbijediti normalne uslove za rad. Uspijeli smo privući pažnju Gradske uprave koji su nam donirali sredstva za stolariju, dok smo ostatak radova realizirali vlastitim sredstvima.

MAJU stiže posebno priznanje za naše prijatelje. Naime, za učesnike ljetnih kampova za djecu poplavljenih područja, koji su se prošle godine održavali diljem BiH, organiziran je nagradno natjecanje u pismenom i likovnom izražavanju. Ispostavilo se, većina najnadarenijih su bili učesnici kampova sa rijeke Une koje je organiziralo Udruženje ABC. To su naša djeca, naši prijatelji i budućnost domovine. Svaki njihov uspjeh je i naš!

JUNU mjesecu ugostili smo Buku u Bihaću. Magazin Buka održao je javne razgovore u više gradova u BiH, a ulogu domaćina u Bihaću uzelo je Udruženje ABC. Bez aktivnog pojedinca nema aktivnog društva, Buka postoji već 15 godina i djeluje upravo na ovaj način, a ABC.ba se ovoj filozofiji rada pridružuje 3 godine u nazad, pristupajući ozbiljno temama od javnog interesa kroz aktivan angažman.Zaključak je drugovi, da LAJK NIJE DOVOLJAN!

Nakon što smo u JULU obavijestili javnost da će se na sjednici Gradskoj vijeća naći tačka kojom se pokušava “profuljati” hidrocentrala u Nacionalnom parku, te nakon što smo sve medijski pratili, obavijestili javnost i ekološke organizacije širom BiH, pokrenuli smo i Građansku incijativu koja je izvršila dodatni pritisak na Gradonačelnika i Viječnike koji su nakon nekoliko dana istu tačku povukli sa vijeća.

Na nekoliko kupališta u Bihaću uz rijeku Unu primjetili smo da se pojavljuju određene količine smeća zbog nedostatka posuda za odlaganje otpada. Udruženje ABC je upravo iz tog razloga u mjesecu SEPTEMBRUuputilo Gradskoj upravi Inicijativu za postavljanje dodatnih posuda za odlaganje otpada, kako bi na vrijeme prevenirali i najmanje zagađenje obala rijeke Une u gradu Bihaću.

Ne tako davno, svi smo bili dijelom nesretne i ratne priče. Tako da ako iko, onda mi znamo, šta znači pomoći onima čiji su domovi srušeni, čije su porodice rastrgane između ovog i onog svijeta i čija su srca klonula od tuge. Također, u mjesecu septembru Udruženje ABC priključilo se akciji, koja je imala za cilj pomoći sirijskim izbjeglicama.

Krajem istog mjeseca Beograd je bio mjesto okupljanja evropskih zaštitinika rijeka, stručnjaka i aktivista koji se bore protiv izgradnje brana i hidrocentrala  kako bi zaštitili posljednji evropski riječni dragulj, tj. mrežu rijeka koju još uvijek nije uništila čovjekova pohlepa i beskompromisna potreba za energijom. Upravo ovakve incijative od strane Vlasti Udruženju ABC, ali i članovima Centra za održivi razvoj “Una”, jasan su znak da je potrebno umrežavanje kako bi slične akcije od strane vlasti mogle biti spriječene i u budućnosti.

OKTOBRU Udruženje ABC Bihać je u saradnji sa partnerima organizovalo događaj pod nazivom “Jesen na Gelenderima. U Gelenderima smo spojili mladost i starost te svi zajedno uživali u šansonama, kestenu, kuhanom vinu i čaju, te se prisjetili kako nam je svima lijepo kad smo zajedno na jednom mjestu.

U okviru iste manfiestacije sa partnerima i volonterima realizirali smo akciju koja može biti primjer za buduće akcije, te davanja većeg smisla volonterskom radu u svjoj zajednici. Ovo je novi izgled Galerije Enver Krupić u Bihaću.

Uoči UN-ovog samita o klimi, u NOVEMBRU, diljem svijeta organizirani su globalni marševi kojima se nastoji skrenuti pažnja na opasnost globalnog zagrijavanja. Bihać je zahvaljujući Udruženju ABC, IPSIA i Np Una jedini grad u Bosni i Hercegovini u kojem se zvanično održao marš protiv klimatskih promjena.

Kontinuirano smo tokom 2015. godine pratili utroške sredstava od prošlogodišnjih poplava kao dio mreže Brana, a krajem godine, u DECEMBRU, na tu temu organizirali smo i javna tribinu na temu ”Poplave i oporavak od poplava u Bihaću i Unsko-sanskom kantonu”.

Godinu uvijek završavamo nekom humanitarnom akcijom, tako smo ove godine organizirali Kutiju iznenađenja, gdje smo građane približili jedno drugima i sa 200 paketića obradovali mlade tinejdžere  po cijeloj teritoriji grada Bihaća, a nismo zaboravili ni djecu u Kantonalnoj bolnici u Bihaću.

I evo, za kraj godine, izvještavamo Vas o našim ativnostima, rastemo i dalje u svim sferama, ali sa osnovnim fokusom na društvenu senzibilnost i aktivizam u lokalnoj zajednici. U isto vrijeme žurno pripremamo nove projekte, pa upravo sada  završavamo jedan s ambicijom da u Novu godinu uđemo s novim uspjesima.

Pregled svi dosadašnjih aktivnosti Udruženja ABC iz ranijih godina možete pogledati OVDJE.

Hvala svima koji nas podržavaju i redovno prate naše aktivnosti. Zajedno ćemo u našem gradu i u budućnosti pisati lijepe priče.

Dojmovi