Još jedna uspješna godina iza Udruženja ABC Bihać

Druženje na Gelenderima u mnogima probudilo sjećanja
26. Septembra 2016.
“Kutija iznenađenja” obradovala najmlađe Bišćane
23. Decembra 2016.

Kao i mnogi drugi kolektivi, Udruženje ABC uobičava u zadnjim danima tekuće godine, odnosno na početku naredne kalendarske i poslovne godine da se prisjeti bitnijih momenata koji su obilježili godinu koja je iza nas.

U vremenu kada većina mladih, u nedostatku nade u bolje sutra, traži način da napusti svoj rodni grad i zemlju, u vremenu kada je svaka društveno korisna aktivnost prožeta određenom dozom skepse i nevjerice, nije lako zadržati pozitivan duh, a pogotovo privoliti sugrađane da učestvuju kreiranju pozitivnih promjena. Ipak, mi vjerujemo da je naša budućnost u našim rukama i dok god smo tu nećemo posustati.

U godini koja je iza nas, kao i ranijih godina, trudili smo se da pomognemo onima kojima je to potrebno, realizirali smo razne akcije koje su dale pozitivan doprinos našoj lokalnoj zajednici, organizirali manifestacije i upućivali inicijative. Pa prisjetimo se zajedno.


U mjesecu JANUARU uputili smo  Komisiji za ustavna pitanja Skupštine USK-a Inicijativu za otklanjanje diskriminacije u Ustavu USK-a. Komisija  je prihvatilatu inicijativu kao osnovanu ali se ona nikada nije našla na dnevnom redu Skupštine.

U mjesecu FEBRUARU 2016. godine u sklopu obilježavanja Dana Grada Bihaća dobili smo plaketu za doprinos razvoju kulture i umjetnosti grada Bihaća od strane Kulturnog centra Bihać.

Kao jedna od 23 organizacije članice Mreže “Brana” Centra civilnih inicijativa u mjesecu MARTU završili smo monitornig utroška sredstava za obnovu šeteta nakon poplava za Unsko-sanski kanton u okviru kojeg smo realizovali niz javnih rasprava na tu temu u gradovima Kantona.

U istom mjesecu organizriali smo i Open Air humanitarni koncert pod nazivom “Pred Galerijom u podne”gdje smo zahvaljujući humanim građanima Bihaća i bihaćkim bendovima prikupili 5.787,45 KM za Aleksandra Beronju.

U APRILU ove godine zajedno sa Centrom za održivi razvoj Una, kajakašima, rafterima, uposlenicima Nacionalnog parka Una i drugim ljubiteljima prirode dočekali smo veslače Balkan Rivers Toura i još jednom pokazali svoje opredjeljenje kada je u pitanju gradnja brana i hidroelektrana na Uni i Uncu.

U MAJU smo sa studentima Ekonomskog fakulteta Bihać, u sklopu projekta ”Mi sami kreiramo svoju budućnost”, organizovali radionicu pod nazivom ”Od ideje do projekta”. Cilj radionice je bio da studenti shvate značaj inicijative pisanja projekata u svrhu proaktivnog djelovanja, samozapošljavanja i rješavanja problema zajednice.

U mjesecu JUNU u muzeju AVNOJ-a organizirali smo javnu tribinu pod nazivom “Politika i odgovornost prema građanima” i pozvali građane da se aktivnije uključe u političke togove u našem gradu.

U istom mjesecu ekipa PINK televizije označila je rad našeg Udruženja kao jedan od primjera suživota i tolerancije u Bosni i Hercegovini te nas podsjetili na realizaciju našeg projekta kampova za djecu iz poplavljenih podučja iz 2014. godine.

U mjesecu JULU, kada političke stranke obično zpočinju svoje predizborne aktivnosti, shvatili smo da više nema vremena za oklijevanje. Kako smo uvijek djelovali građanski i u intersu zajednice, odlučili smo da je nužno da učinimo svoj prvi politički korak, te smo zajedno sa grupom građana koji su postali svjesni da je nužno uključiti se u političke tokove, osnovali Građanski savez Bihać, učestvovali na Lokalnim izborima 2016 i ostvarili zapažen rezultat.

Na kraju istog mjeseca, na dan dolaska najveće karavane rafting čamaca u grad Bihać – Una regate, Udruženje ABC, u saradnji sa Nacionalnim parkom “Una”, organizovalo je prvo takmičenje u blobbingu u BiH. Iako nas vremenske prilike nisu poslužile, blobb je tokom mjeseca AUGUSTA ostao kod Gradskog slapa na raspolaganju svim ljubiteljima vodenih sportova.

U SEPTEMBRU smo organizirali drugu po redu, slobodno možemo reći, već tradicionalnu manifestaciju pod nazivom “Jesen na Gelenderima” i još jednom pokrenuli val nostalgije i sjećanja na neka dobra stara vremena i ujedno svom gradu pružili jedinstven kulturno-zabavni sadržaj.

Na kraju godine, u mjesecu DECEMBRU smo ponovo organizirali humanitarnu akciju za namjlađe i socijalno ugrožene. Sjedinili smo naše akciju pod nazivom “Kutija iznenađenja” za najmlađe i akciju “Obrok pažnje” za socijalno ugrožene sugrađane te pod geslom “Decembarski dani Udruženja ABC” obradovali i jedne i druge.

U suradnji sa gradskim službama, obrtnicima, Sarajevo osiguranjem, te uz pomoć brojnih građana okitili smo i novogodišnjiu jelku u Bihaću.

Hvala svima koji podržavaju naš rad i prate naše aktivnosti. Zajedno ćemo u našem gradu i u budućnosti pisati lijepe priče.

Dojmovi