Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 30.01.2013. u 18:24  

Kajakaš

Dinko Mulić

Da bi sve te zahtjeve mogao ispuniti, sportaš mora biti finansijski obezbijeđen jer jednostavno nema vremena da obavlja neki drugi posao pored svakodnevnih treninga, takmičenja i sl.

Dinko Mulić
Dinko Mulić

Na tu temu razgovarali smo sa kajakašem Dinkom Mulićem iz Bihaća, koji je prije nekoliko dana preko polufinala Europskog prvenstva u kajak i kanu-slalomu na divljim vodama u Augsburgu osigurao nastup na Olimpijskim igrama u Londonu.


ABC:
Od mnogih uspjeha koje ste ostvarili koje biste izdvojili? Šta za vašu karijeru znači sudjelovanje na Olimpijskim igrama?

MULIĆ: To je nešto najveće za svakog sportaša, nastup na Olimpijskim igrama. Bio sam finalista svijetskog kupa više puta i osvajač preko 60 medalja na međunarodnim takmičenjima.

ABC: Da li se od kajaka u RH može normalno živjeti? Kakva je situacija u našoj zemlji?

MULIĆ: Od kajaka se može živjeti ali sve u skladu sa rezultatima jer se u većini slučajeva plaća po rezultatima.

ABC: Jeste li se direktno susretali s prigovorima zbog toga što veslate za RH a ne za BiH? Kako se odgovarate na takve prigovore?

MULIĆ: Jesam, bilo je to od strane bosanskih medija ali to je sve dio mog posla i ne obazirem se previše na to.

ABC: Uspjeli ste dokazati da ste vrhunski sportaš i otklonuti sve predrasude. Međutim, samo je Vama poznato koliko ste se sredstava morali uložiti kako biste dosegli tu razinu da počnete vraćati uloženo?

MULIĆ: Radi se o ogromnim svotama novca ali stvari su na kraju ipak došle na svoje. 

ABC: Smatrate li da je potrebno da se iskreno kaže da sportski talenti nemaju gotovo nikakvu podršku od države, nego da samo oni koji vlastitim sredstvima ostvare određeni uspjeh tek onda bivaju primjećeni?

MULIĆ: Definitivno! Jer država ne stoji iza svojih sportaša i zato nam se sport i nalazi u ovakvoj situaciji kako je danas.

ABC: Profesionalni sport je postao posao, izvršilački, strog, mukotrpan, da li zbog toga polako gubi obilježja igre i užitka za sportaša i postaje životno zanimanje sa strogim radnim vremenom?

MULIĆ: Danas je sport jako napredovao i ako želite biti u samom vrhu morate se držati pravila u potpunosti, u većini slučajeva i zaboraviti privatni život. 

ABC: Na neki način ste postali uzor mladim ljudima koji se žele baviti profesionalnim sportom i živjeti od toga, da li u tom smislu osjećate određenu vrstu odgvornosti i šta im poručujete?

MULIĆ: Ja mislim da je najbitnije vjerovati u sebe i ne odustajati, nema predaje!

KOMENTARI