Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 19.04.2018. u 14:00   |  Izvor: klix.ba 

CIK BiH

Od utvrđenih 6.558 imena umrlih osoba sa biračkih spiskova do sada izbrisano 4.000

Centralna izborna komisija BiH je razmatrala dopunjenu Informaciju o broju umrlih osoba čija se imena nalaze ili su se nalazila u evidencijama Centralnog biračkog spiska.

Od utvrđenih 6.558 imena umrlih osoba sa biračkih spiskova do sada izbrisano 4.000
velika slika
Informacija je sačinjena prema izvještajima dostavljenim iz općinskih/gradskih izbornih komisija u BiH. I nakon dodatnog roka traženu informaciju nije dostavilo 11 općinskih izbornih komisija i to iz Kozarske Dubice, Orašja, Ključa, Mrkonjić Grada, Jajca, Srebrenice, Kupresa, Han Pijeska, Istočnog Starog Grada, Trnova i Usore.

Sa dopunjenom informacijom, na terenu je utvrđeno, da se u biračkim spiskovima nalazilo 6.558 imena umrlih osoba.

Nakon kontakata općinskih/gradskih izbornih komisija sa nadležnim matičnim uredima i ministarstvima unutrašnjih poslova u martu ove godine je od navedenog broja brisano blizu 4.000 imena umrlih osoba iz biračkog spiska.

Također, prema informacijama iz općinskih/gradskih izbornih komisija problem se pojavljuje za osobe za koje se sa sigurnošću zna da su preminule u inostranstvu ali ta informacija nije evidentirana u matičnim uredima u BiH.

Centralna izborna komisija BiH u saradnji sa općinskim/gradskim izbornim komisijama putem nadležnih organa (matični uredi i ministarstva unutrašnjih poslova) nastavlja aktivnosti na ažuriranju Centralnog biračkog spiska.
MISS NET
ABC
KOMENTARI