Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 18.04.2018. u 17:00   |  Izvor: klix.ba 

U savršenom stanju

Prodaje se Mercedes koji je Niki Lauda vozio na Utrci šampiona 1984. godine

Mercedes 190 E 2.3-16 koji je vozio proslavljeni austrijski vozač Formule 1 Niki Lauda na Utrci šampiona na Nurburgringu 1984. godine ponuđen je na prodaju.

Prodaje se Mercedes koji je Niki Lauda vozio na Utrci šampiona 1984. godine
velika slika
Kako bi se proslavilo otvaranje nove staze Nurburgring, održani su brojni promotivni događaji tokom vikenda sredinom maja 1984. godine. Kompanija Mercedes-Benz je to iskoristila za promociju svog novog automobila te je upriličila revijanu utrku u kojoj su učestvovale legende iz nekoliko generacija Formule 1. Među njima su bili Ayrton Senna i Alain Prost kao jedini vozači bez titule prvaka svijeta. Tada nisu ni slutili šta će im budućnost donijeti.

Utrka šampiona je održana kako bi se promovisao Mercedes-Benz 190 E 2,3-16, ali i kako bi fanovi saznali ko bi bio najbolji vozač svijeta ako bi svi koristili iste automobile. Automobili su bili uglavnom u fabričkom stanju uz minimalne pripreme za utrku, ali su ipak privukli pažnju javnosti. Ayrton Senna je osvojio prvo mjesto, a odmah iza njega je bio Niki Lauda. Ipak, ono što je važnije, Mercedesov tada novi model je postao hit. Tinejdžeri su ukrašavali zidove svojih soba posterima ovog automobila, vozači su ih imali u svojim garažama, a njemački proizvođač je bilježio odlične prodajne rezultate.

Automobil koji je vozio Lauda je sada ponuđen na prodaju, u savršenom je stanju i na sebi ima originalne naljepnice. Prešao je tek malu kilometražu, a u unutrašnjosti su i dalje specijalna sportska sjedišta.

Motor isporučuje 185 KS, a zbog stanja u kojem se nalazi nema razloga da ne pruži jednako uzbuđenje kakvo je Lauda osjetio prije 34 godine.

Očekuje se da će biti prodan po cijeni između 140.000 i 230.000 eura.
MISS NET
ABC
KOMENTARI