Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 18.04.2018. u 09:45   |  Izvor: klix.ba 

Bez kompromisa

BMW predstavio snažnije izdanje M2 modela: Remek djelo s više snage

BMW je predstavio snažnije izdanje modela M2 koje sa sobom donosi još čvršću karoseriju, više snage, bolje kočnice... Prodaja počinje sredinom godine.

BMW predstavio snažnije izdanje M2 modela: Remek djelo s više snage
velika slika
Nakon nekolicine uvodnih najava BMW je zvanično predstavio snažnije izdanje modela M2, a u čuvenom M odjelu zaista su se potrudili da na najbolji način opravdaju riječ Competition u nazivu Coupea koji će s onim što nudi, definitivno, ispuniti sva očekivanja ljubitelja sportskih automobila „stare škole“.

Trolitarski redni 6-cilindarski biturbo motor za ovu priliku „navijen“ je na 410 konjskih snaga. Vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 550 Nm, a u poređenju sa standardnim M2 na zadnju osovinu ide dodatnih 40 konjskih snaga i 85 Nm obrtnog momenta. Spomenute brojke dovoljne su da M2 Competition (u kombinaciji s ručnim 6-stepenim mjenjačem) od 0 do 100 km/h stiže za 4,2 sekunde, što je 0,2 sekunde sporije u odnosu na rezultat koji automobil ostvaruje u kombinaciji sa opcionim 7-stepenim automatskim mjenjačem kojem pomažu dva kvačila.

Maksimalna brzina u oba slučaja je 250 km/h, odnosno 280 km/h ako se kupac odluči za opcioni paket M Driver. Za adekvatnu zvučnu podlogu brine novorazvijeni aktivni izduvni sistem s četverostrukim završecima, a ispod 19-inčnih ojačanih felgi kriju se kočni diskovi promjera 399 milimetara (naprijed) i 378 milimetara (nazad) na kojima su čeljusti sa po šest (naprijed) i četiri klipa (nazad).

U M odjelu su za ovu priliku reprogramirali rad elektromehaničkog sistema upravljanja i aktivnog M diferencijala, a dorađeni su i ponuđeni radni programi koje će vozač sada birati preko novih tastera M1 i M2 koji su smješteni na upravljaču.

S nekolicinom elemenata šasije i ovjesa koji su „posuđeni“ s modela M3 i M4, M2 Competition u potpunosti će zamijeniti standardni M2, a prvi primjerci u prodajnim salonima BMW-a trebali bi se pojaviti početkom ljeta. Cijena automobila još uvijek nije objavljena.
MISS NET
ABC
KOMENTARI