Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 19.06.2017. u 12:48  

Oživljena tradicija

Bihać: Ramazanski top odjekuje sa starog grada Sokolac

Tradicija oglašavanja ramazanskih topova, čiji su pucnji od davnina javljali iftarsko vrijeme, uveliko se vraća u mnoga bosanskohercegovačka mjesta. Takvi su topovi u Krajini utihnuli toliko davno da su nove generacije naučile na ramazanske iftare bez očekivanja njihovog pucnja.

Priče o njima mlađim pokoljenjima više ne zvuče nevjerovatne zahvaljujući nekolicini entuzijasta koji su odlučili da ožive taj običaj.

Ramazanski topovi se u Krajini ne čuju od Drugog svjetskog rata, ali ponukani primjerima drugih sredina koje su već devedesetih u svoje čaršije vratile tradiciju ramazanskih topova, bišćani su odlučili napraviti nove topove i vratiti zaboravljenu tradiciju.

Ramazanski top je počeo da puca par godina unazad sa starog grada Sokolac nadomak Bihaća, a zatim je postavljen još jedan ramazanski top kod Kapetanove kule u samom centru grada.

Kako se radi o rukovanju pirotehničkim sredstvima, za to je potrebno proći određenu obuku. Međutim, u Bihaću trenutno samo rukovaoc sokolačkim topom ima potrebne certifikate, odnosno dozvolu za pucanje.

U Gradskoj upravi, koja finansira nabavku đuladi za oba topa, kažu da su postojale ideje da se drugi top postavi u naselju Izačić nadomak Bihaća jer je običaj da ramazanski top puca sa okolnih uzvisina, odnosno starih gradova. Ovog ramazana to nisu uspjeli realizovati s obzirom da drugi top nije imao certificiranog rukovaoca, ali se nadaju da će neko od džematlija Izačića do ramazana iduće godine steći potrebne dozvole kako bi ova tradicija bila oživljena i na Izačiću.

/ABC.ba

KOMENTARI