Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 14.06.2017. u 16:03  

Naučnici otkrili tvar od koje koža tamni bez izlaganja suncu

Nakon više od deset godina istraživanja, naučnici su pronašli tvar koja prodire u kožu i čini ju preplanulom bez izlaganja ultraljubičastim zrakama sunca čime se izbjegava opasnost razvoja raka kože.

Za razliku od tradicionalnih krema za samotamnjenje, koje potamne samo površinu kože, ova molekula djeluje stimuliranjem stanica koje proizvode pigment čija je uloga upijanje ultraljubičastih zraka, objašnjavaju naučnici.
 
Istraživanje je objavljeno u utorak u američkom časopisu Cell Reports. Nova molekula se još mora klinički testirati da bi se potvrdila da nije štetna za ljude. Nanosi se kao krema i omogućuje tamnjenje epiderme jedne sorte miševa koji kao i ljudi razvijaju rak kože pod djelovanjem ultraljubičastih zraka.
 
S obzirom na to da nije zaštićena dlakom ili krznom, ljudska koža morala je razviti odbrane protiv hladnoće, vrućine i ultraljubičastih zraka.
 
Doktor David Fisher, šef dermatološkog odjela bolnice Massachusetts General i profesor na medicinskom fakultetu Harvard, glavni autor otkrića, podsjetio je da je ljudska koža odličan branik u koji je teško prodrijeti.
 
Naučnici su testirali te molekule na uzorcima ljudske kože u laboratorijima i utvrdili da tamne kožu ovisno o količini tvari i učestalosti primjene. To umjetno tamnjenje traje nekoliko dana.
 
Potencijalna važnost ovog istraživanja počiva u novoj strategiji zaštite kože i prevencije raka kože, istaknuo je dr. Fisher.
 
"Koža je najveći organ našeg tijela koji može oboljeti od raka, a najčešće se to događa zbog izlaganja ultraljubičastim zrakama", zaključio je.
 
KOMENTARI