Objavljeno: 04.04.2017. u 17:00   |  Izvor: ABC.ba 

Četvrti "Korzo"

Boris Buden: Osamdesetih smo računali da će Bihać imati 100 hiljada stanovnika

Zahvaljući održavanju dvodnevnog simpozija "Industrijsko nasljeđe na prostoru Bihaća između realnosti i vizije" grad Bihać posjetile su neke velike face iz domena kulture, književnosti, filozofije, arhitekture, javnog djelovanja i aktivizma i mnogih drugih sfera, a među mnogima zasigurno jedno veliko ime bilo je i ono Borisa Budena, hrvatskog kulturnog teoretičara i filozofa sa adresom u glavnom gradu Republike Njemačke - Berlinu.

Boris Buden: Osamdesetih smo računali da će Bihać imati 100 hiljada stanovnika
velika slika

Nakon prilike da razgovaramo sa odličnim i inspirativnim Damirom Nikšićem nismo mogli da ne iskoristimo priliku da u našem improviziranom studiju, pred našim objektivima ne ugostimo još jednog izazovnog gosta.

Vezano:

Na prijedlog profesora Irfana Hošića, koji je jedan od glavnih krivaca zašto je protekle sedmice naš grad bio boravište desetine eminentnih imena kulturne scene BiH i regiona, prihvatili smo ideju da razgovor sa Budenom vodi rođena Bišćanka sa boravištem u Banja Luci Danijela Majstorovic.

Danijela je magistrirala komunikologiju na Univerzitetu Ohio i doktorirala lingivstiku na Univertizetu u Banja Luci. Trenutno radi kao profesorica Kulturalnih studija i Lingvistike na Studijskom programu za engleski jezik i književnost Filozofskog fakulteta u Banja luci. Objavila je nekoliko knjiga, autorka je dvadesetak naučnih radova i dva dokumentarna filma, a to je samo dio onoga što mi znamo o njoj.

Zahvaljući održavanju dvodnevnog simpozija "Industrijsko nasljeđe na prostoru Bihaća između realnosti i vizije" grad...

Posted by ABC.ba on 3. April 2017


Zbog svega navedenog i poznavanja rada i djela gosta četvrtog "Korza" sigurni smo da ne postoji osoba koja bi bila adekvatnija za ovo izdanje emisije, te s takvom lakoćom intervjuisati i razgovarati sa jednim od najvećih teoretičara i filozofa sa ovih prostora.

Udruženje ABC podsjeća na važnost organiziranja i podrške ovakvih događaja koji Bihać pozicioniraju da postane u pravom smislu Zapad BiH, barem nakratko, a uvjereni smo da će to postajati sve češće. Naši resursi su ovakvim incijativama uvijek na raspolaganju.

Pogledajte četvrti "Korzo"!

KOMENTARI