Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 28.03.2017. u 15:38  

Beč: Inovacija za pročišćavanje kišne vode

Kišna voda je tema velikog broja projekata u Beču i postavlja mnogim magistratskim odjelima Grada zadatke. Jake kiše mogu opteretiti gradsku kanalizacionu mrežu.

Bečki odjel za upravljanje otpadom, čišćenje ulica i vozni park (MA 48) je zadužen da u zimskom periodu upotrebom odgovarajućih sredstava odleđivanja obezbijedi siguran saobraćaj, Odjel za gradske parkove (MA 42) ne želi da to sredstvo dospije do biljaka, dok Odjel za vode u Beču (MA 45) mora osigurati kvalitet vode.

Potreba za rješavanjem tih problema dovela je do novog izuma tzv. Bečkog modela za obradu atmosferskih voda.

Kod ovog modela je u uličnim šahtovima postavljen prigušni ventil kroz koji protiču atmosferske vode. Čista voda se nakuplja i vraća iz šahta u korito sa oko 30 cm humusnim slojem koje uklanja preostale nečistoće iz vode, koja se potom vraća u podzemne vode.

Jedan dio vode isparava čime se u ljetnim danim sprječava pregrijavanje u gradu. Kanalizacija će biti rasterećena i sistem omogućava efektivnu zaštitu od poplava.

Testiranje pomenutog modela sprovest će se ovoga ljeta u jezerskom gradu "Aspern", najvećem inovativnom projektu nove tehnologije i koncepta življenja.

 

KOMENTARI