Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 17.03.2017. u 17:11  

Vrijeme je za satricu: Jedite mladi luk za zdravlje kostiju, očiju i srca

Nakon raznih kiselih salata, turšija i kupusa, proljeće je pravo vrijeme za satricu i osvježenje uz mladi luk. Ovo povrće prava je vitaminska bomba koja vas čuva od raznih bolesti i jača vaše zdravlje.

Mladi luk možete jesti svjež ili kao dodatak jelima. Bilo kako, obogatit će vaše tijelo vitaminima, mineralima i fitohemikalijama, što ga čini jednom od najzdravijih namirnica.
 
Istraživanja kažu da samo jedna stabljika mladog luka sadrži oko 20 mikrograma vitamina K i 1,6 miligrama vitamina C. Ova oba vitamina su od ključnog značaja za rast, razvoj i održavanje jačine i zdravlja kostiju. Ako vaša ishrana ne sadrži dovoljne količine ovih vitamina, povećava se vjerovatnoća od razvoja osteoporoze i većeg procenta lomljivosti kostiju.
 
Mladi luk odličan je i za zdravlje očiju. Stabljika mladog luka sadrži 24 mikrograma vitamina A u obliku provitamina A koji se u organizmu pretvara u retinol, aktivni oblik vitamina. Otkriveno je kako mladi luk oči štiti i od upala.
 
Vitamini A i C, koji se mogu naći u namirnicama kao što je mladi luk, imaju jaka antioksidantna svojstva. Ishrana bogata namirnicama sa visokim nivoom antioksidanata povezuje se sa smanjenim rizikom od srčanih oboljenja. Vitamin C, također može pomoći u snižavanju visokog krvnog pritiska što, zauzvrat, može smanjiti rizik od srčanih oboljenja.
 
Da bi se u potpunosti doživio slatkast ili srednje jak ukus mladog luka, glavice treba da su čvrste i bijele, a vrhovi svježi i zeleni. Treba ga koristiti odmah ili najduže dva dana od nabavke zbog toga što brzo gubi nutritivne vrijednosti.
 
KOMENTARI