Objavljeno: 12.03.2017. u 22:40   |  Izvor: ABC.ba 

Dinamiziranja akademskog života na Univerzitetu u Bihaću

Pogledajte prvo predavanje koje je održano u sklopu novog kolegija DIZAJN I KRIZA na Tehničkom fakultetu u Bihaću

U sklopu kolegija Dizajn i kriza čiju strukturu je osmislio mladi profesor Irfan Hošić na na Tekstilnom odsjeku Tehničkog fakulteta u Bihaću održano je predavanje "Modni dizajn i kriza: Historijska perspektiva" docentice dr. sc. Katarina Nina Simočič sa Tekstilno-tehnološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Ovo predavanje otvarilo je sezonu gostujućih predavača u okviru bihaćkog Patterns Lectures projekta i nagovještava dinamičan i atraktivan niz predavanja stručnjaka sa drugih institucija iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Ujedinjenog kraljevstva i Sjedinenih američkih država.

Vezano: Dinamiziranje akademskog života na Univerzitetu u Bihaću

Predavanje se odnosi na produkciju modnog dizajna u dobu društvenih kriza koje su obilježile 20. stoljeće. Prvi dio predavanja fokusira se na referentne vremenske odrednice toga stoljeća, u kojima je modni dizajn, pod utjecajem političkih, gospodarskih i tehnoloških kriza pronalazio nove puteve kreativnog promišljanja i inovativnog pristupa. U analizi produkcije modnog dizajna u vremenu krize, naglasak se stavlja na razdoblje Drugog svjetskog rata, te prostorno usredotočen na dvije povijesno utemeljene modne prijestolnice: London i Pariz. Cilj je ukazati na slojevitu ulogu mode: u Parizu, gradu pod okupacijom, modna kreativna ekspanzija predstavljala je simbol otpora, dok u Londonu, suzdržaniji modni izgled ukazivao je na simbol solidarizacije s vojnicima na ratištu. Unatoč ograničenjima za vrijeme Drugog svjetskog rata, londonski trgovci te pariški sindikalisti visoke mode, nastojali su zadržati pa čak i proširiti klijentelu. Dva različita pristupa modi moguće je usporediti i sa odjevnom kulturom Zagreba u to doba. Analiza se temelji na sačuvanim modno-odjevnim artefaktima, fotografijama i onodobnim modnim prilozima.

Katarina Nina Simončič je docentica na Tekstilno-tehnološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Polje njenog istraživanja su historijske perspektive odijevanja i mode na prostoru Hrvatske i Evrope.


Dizajn : Damir Midžić

 

KOMENTARI