Najbolji vicevi sa Balkana
Objavljeno: 24.10.2013. u 19:44   |  Izvor: rtvusk 

Zasađeno najmanje 13.000 sadnica

Akcija pošumljavanja „Milion sadnica za jedan dan“

U opsežnoj akciji pošumljavanja, zaposlenicima „Unsko-sanskih šuma“ pridružili se članovi volonterske organizacije „Let's do it“, kao i učenici ovdašnjih osnovnih i srednjih škola.

Akcija pošumljavanja „Milion sadnica za jedan dan“
Foto: rtvusk

U organizaciji Šumsko-privrednog društva „Unsko-sanske šume“ d.o.o Bosanska Krupa, danas se u svim općinama Unsko-sanskog kantona provodi akcija „Milion sadnica za jedan dan“.

 Ovoj opsežnoj akciji pošumljavanja, pored zaposlenika Unsko-sanskih šuma, pridružili su se članovi volonterske organizacije „Let's do it“ kao i učenici osnovnih i srednjih škola. Ideja za akciju „Let's Do It – milion sadnica za jedan dan“ je proizašla iz saznanja da se u Bosni i Hercegovini ne vodi dovoljno računa o šumama koje su jedno od najvećih prirodnih bogatstava zemlje. Opsežnija akcija pošumljavanja u našem provedena je na području Ljusine kod Bosanske Krupe.

Više od stotinu trideset učesnika, uglavnom volontera i učenika Opće gimnazije i Srednjoškolskog centra „Safet Krupić“ učestvovalo je u akciji pošumljavanja na području naselja Ljusina. Udruženim snagama,  mladi ekolozi i zaposlenici „Unsko-sanskih šuma“ zasadili su preko osam hiljada sadnica, nastojeći tako ponovo podići šumu u ovom području koju su posljednjih nekloliko godina, naočigled svih,  šumokradice bezobzirno uništavale.

„Ovakvih prostora u kojima je potrebno oživiti šume na prostorima države veoma je mnogo, a posebno zabrinjava činjenica da se bespravna sječa nastavlja, a šumokradice, koje bi trebale završiti iza rešetaka, nesmetano nastavljaju da se bogate uništavanjem našeg najznačajnijeg prirodnog resursa“, kaže Fadil Šehić, izvršni direktor „Unsko-sanskih šuma“ za oblast šumarstva.

Pored Bosanske Krupe, akcije pošumljavanja organizirane su i u drugim općinama Unsko-sanskog kantona. Tako je na primjer, u rejonu naselja Jezero u općini Bihać u akciji pošumljavanja, pored zaposlenika „Unsko-sanskih šuma“, učestvovalo više od 40 učenika Osnovne škole Gata Ilidža Vrsta. Tom prilikom zasađeno je oko pet hiljada sadnica.

MISS NET
ABC
KOMENTARI